Türkiye’de 2.5 ayda 4179 drone kayıt altına alındı

Türkiye hava sahasında uçurulan drone sayısı resmen belli oldu. Türkiye’de 23 Şubat 2016 tarihinde yürürlüğe giren “Drone kayıt zorunluluğu” sonrasında Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü (SHGM) ilk resmi verilerini açıkladı.

Türkiye hava sahasında uçurulan drone sayısı resmen belli oldu. Türkiye’de 23 Şubat 2016 tarihinde yürürlüğe giren “Drone kayıt zorunluluğu” sonrasında
Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü (SHGM) ilk resmi verilerini açıkladı.

SHGM’nin resmi Twitter hesabından yapılan açıklamaya göre 8 Mayıs 2016 tarihi itibariyle Türkiye’deki kayıtlı İnsansız Hava Aracı (İHA) sayısı 4179, İHA kullanıcı sayısı ise 5657 oldu. Türkiye drone sayısı verilerini açıklayan SHGM, “Kayıtlı olun, güvenle uçun” mesajıyla, drone kullanıcılarına araçlarını kayıt ettirmesi çağrısı yaptı.

Türkiye’deki  drone kullanıcılarını yakından ilgilendiren Türk hava sahasında işletilecek veya kullanılacak sivil İnsansız Hava Araçları ile ilgili talimat 23 Şubat’ta yayınlanmış, azami kalkış ağırlığı 500 gr ile 25 kg aralığında olan İHA’ların ve bunları kullanacak pilotların SHGM tarafından oluşturulan “İnternet Tabanlı Kayıt Sistemi”ne kayıt edilmesi zorunlu olmuştu. Düzenlemeye göre drone kaydı için verilen süre 1 Mayıs 2016’da doldu.
drone-sigortaAzami kalkış ağırlığı 500 gr’dan daha az olan drone’ların kapsam dışı tutulduğu düzenlemeye göre SHGM’den izin almayı gerektiren operasyonlarda, izin alınmadan drone uçuşu yapılması durumunda ilgili şahıs ve işletmeye ceza hükümleri uygulanacak. Kanunun ilgili maddesine göre talimatlara uymadan drone uçuranlar, 3 yıla kadar hapis ve 10 bin TL’ye kadar da idari para cezası ile karşı
karşıya kalabilecek.
Yetkili mercilerin tespiti veya şikayet üzerine bu cezalar uygulanabiliyor.  Drone kaydı için açılan resmi internet sitesinden “İnsan üzeri uçuş yapanlar”,  “Tehlikeli irtifada uçuş yapanlar” ve “İzinsiz ticari çekim yapanlar” şikayet edilebiliyor. Şikayet için kimlik ve olay yeri bilgileri ile olay yeriyle ilgili fotoğraf ve video linkleri isteniyor.
Eğer sizin de drone’unuz var ise ve henüz kayıt yaptırmadıysanız, yukarıdaki cezalarla karşılaşmamak için “Drone kaydı nasıl yapılır? Kimler için zorunlu?” haberimizi okuyabilirsiniz.

Uçak,Helikopter ve DRONE (İnsansız Hava Aracı) Sigortası hakkında bilgi almak ya da poliçe yaptırmak için uzman kadrosuyla Türkiye'nin her yerinde hizmet veren MERKA Sigorta Hizmetleri'ne aşağıdaki iletişim bilgilerinden ulaşabilirsiniz.
Tel : 0212 570 13 83- 0533 815 20 13
Faks : 0212 571 36 91
 E-posta : merihzengin@merkasigorta.com
                 merka@merkasigorta.com