Öztürk, İran'a İlk Ticaret Merkezini Kurduk

Global Türk Ticaret Merkezleri (GTTC) Onursal Başkanı Necdet Öztürk, 1 Ocak 2015 tarihinde Türkiye ve İran arasında yapılan Tercihli Ticaret Anlaşması kapsamında kurulan İran-Türk Ticaret Merkezi'nin firmalar için büyük bir fırsat olduğunu söyledi.

Global Türk Ticaret Merkezleri (GTTC) Onursal Başkanı Necdet Öztürk, 1 Ocak 2015 tarihinde Türkiye ve İran arasında yapılan Tercihli Ticaret Anlaşması kapsamında kurulan İran-Türk Ticaret Merkezi'nin firmalar için büyük bir fırsat olduğunu söyledi.
Yeşilköy Dünya Ticaret Merkezi'nde gerçekleştirilen toplantıda, Türkiye ve İran arasında yapılan Tercihli Ticaret Anlaşması kapsamında ticaret yapmak için firmalarda olması gereken özellikler, başvuruların nasıl olacağı, iki ülke arasında öngörülen ticaret hacmi, fırsatlar ve ticaret için izlenecek yollar ele alındı. Anlaşma hakkında bilgiler veren GTTC Onursal Başkanı Necdet Öztürk, ''1 Ocak 2015 tarihinde Türkiye ile İran arasında Tercihli Ticaret Anlaşması imzalandı. 30 milyar dolarlık hedef belirlendi. Türkiye ile İran arasından umulan ticari hacme ulaşabilmek için devletimizin organları İran devlet organlarıyla, Dışişleri Bakanlığı, Ekonomi Bakanlığı ve Başbakanlık seviyesinde iki ülkenin ticari hacminin arttırılmasına yönelik çok yapıcı çalışmalar gerçekleştirildi. Bunun sonucunda Tercihli Ticaret Sözleşmesi yapıldı. Bu sözleşmenin ana fikri 3 yıl içinde iki ülke arasında 30 milyar dolarlık ticaret hacmi gerçekleştirmek” dedi.

BAŞVURACAK FİRMALARDA OLMASI GEREKEN ÖZELLİKLER
Tahran'da Türk Ticaret Merkezi kurduklarını ifade eden Öztürk, “40 bin metrekare alan içinde yaklaşık 130'a yakın firmamızı konumlandıracağız. Türk Ticaret İran Merkezi projemizde yer alacak yapıların marka değeri olması, ürün değeri olması, uluslararası sertifikalarının olması, en az 5 yıl önce kurulmuş olması, 5 milyon dolara yakın yıllık cirosu olması gibi kriterlerimiz var. Bunun sebebi, İran büyük pazarına kalıcı olarak girebilmeleri, rekabet edebilmeleri ve süreç içinde de İranlılar ile birlikte Türkiye ve İran'da ortak yatırımlara yürüyebilmelerini sağlamak içindir'' şeklinde konuştu.
Gıdadan inşaat malzemelerine, temizlikten tekstil malzemelerine kadar birçok sektörel kategoriyi kapsayan firmaların başvurabileceklerini belirten Öztürk, ''Saydığımız özellikteki firmalar, Yeşilköy Dünya Ticaret Merkez'inde bulunan firmamıza gelerek, web sitemizden bize ulaşarak ya da bizi arayarak ilgili birimlerimizle temas kurabilirler. Biz kendilerine her türlü cevap verebiliriz. İhtiyaçlarını karşılayabiliriz. Bizimle temas kuran nitelikli firmalar 31 Haziran'a kadar GTTC Anonim Şirketi'yle ön sözleşmelerini gerçekleştirecekler. Ön ödemelerini yaptıktan sonra belirledikleri dükkanları, Temmuz ve Ağustos ayı içinde ziyaret edip görecekler. İnşallah Ağustos ayı içinde yerleşik hale gelip, ürünlerini koyup, Bismillah deyip başlayacağız'' diye konuştu.

''İRAN'A İLK TİCARET MERKEZİNİ KURDUK''
İran'ın Batı tarafından kotalar koyulan bir ülke olduğunu hatırlatan Öztürk, ''Bu kotalar yeni kaldırıldı. İran'a Afrika'dan Amerika'ya kadar bütün ülkeler ilgi duyuyorlar. Sektörler kendilerine pozisyon arıyorlar. Bizde Türkiye olarak ilgileniyoruz. Beş yıl boyunca Türk Ticaret Merkezi'ni kurmak için uğraşıyordum. Bu çalışmaların sonucunda İran Türk Ticaret Merkezi'ni kurduk. Bu vesile ile Türkler olarak İran'da İlk Ticaret Merkezi'ni kuran taraf olmuş olacağız. Türkler ve İranlılar için ilk kurumsal adım ve zemin olacaktır'' dedi.

''28 AĞUSTOS'TAKİ AÇILIŞA DEVLET YETKİLİLERİNİ VE İLGİLİ KURUMLARI BEKLİYORUZ''
28 Ağustos'ta açılış yapılacağı bilgisini veren Öztürk, ''Türk Ticaret Merkezi,Türkiye Cumhuriyeti'nin 2023 stratejik hedefine yani 500 milyar dolarlık hedefine ve İran'la yaptığımız sözleşmede öngörülen 30 milyar dolarlık ticaret hedefine katkı sunacak yegane mekanizma ve kurumsal yapıdır. 28 Ağustos'ta Sayın Cumhurbaşkanımız, Başbakanımızı, Ekonomi Bakanımız, Gümrük ve Ticaret Bakanımızı ve ilgili kuruluşları açılışımıza davet ediyoruz. Özellikle Sayın Cumhurbaşkanımızın teşrifleri, Türk Ticaret Merkezi'ne katılacak firmaların onure ve motive edilmesi yanında İran-Türkiye ilişkilerine ve bu sözleşmeye ve sözleşme bağlamındaki hedefe de çok ciddi katkıda bulunacaktır'' şeklinde konuştu.
Öztürk, belli nitelikte ve marka değeri olan firmalar ya da yapılar için İran-Türk Ticaret Merkezi'nin büyük bir şans olduğunu belirterek, firmaların bu şansı yerinde, zamanında iyi kullanmalarını istedi.
MERKA SİGORTA HİZMETLERİ

İstasyon Cad. Gür Çarşısı  İş Hanı  Kat:3 No:76 Bakırköy - İstanbulTEL: 0212 542 59 58 - 0212 570 13 83
E-MAİL: merka@merkasigorta.com
              merihzengin@merkasigorta.com