Kanse hastaları tüp bebek sahibi olabilr

Merka Anadolu Sigorta; Drone,Uçak,Helikopter, Yat,Tekne,Trafik ve Kasko gibi araç sigortasından, ev sigortası ve Sağlık sigortasına kadar uzanan yelpazedeki sigorta çeşidini sizlerle 7/24 buluşturuyor. Tel :0533 815 20 13 -0212 570 13 83 E-posta : merihzengin@merkasigorta.com merka@merkasigorta.com

YUSUF ZENGİN

Tüp Bebek Uzmanı Doç. Dr. Volkan Turan, “Şu an için üremenin korunmasına yönelik bu hastalarda üç farklı metot mevcuttur. . Hangi yöntemin hangi hastaya uygulanacağı, üreme endokrinologu ile klinik onkolog arasında hastanın tanısı, yaşı, evlilik durumu ve tedavinin aciliyet durumuna göre belirlenir” dedi.

Tüp Bebek Uzmanı Doç. Dr. Volkan Turan, “Bize en sık başvuran hastalar doğurganlık çağlarında sık görülen meme kanseri, lenfoma ve lösemi hastaları şu anda. Bunlardan özellikle meme kanserini farklı tutuyoruz. Bu kanserler hormon bağımlı olduğundan bu hastalarda dikkatli olunmalı çünkü yumurta geliştiren iğneler sırasında vücuttaki artan östrojen düzeyleri tümör dokusunun büyümesine neden olabilir” dedi.

Her yıl kanser tanısı alan insan sayısı artmasına karşın tedavi modalitelerindeki yeniliklerden dolayı bu hastalarda sağ kalım oranları yükselmektedir. Peki kanser hastaları bu tedavilerinin ardından çocuk sahibi olabilirler mi? Konu ile ilgili açıklamalar yapan Tüp Bebek Uzmanı Doç. Dr. Volkan Turan, “Hastalar tamamen kanserden kurtulmasına rağmen özellikle tedavi sırasında kullanılan ilaç ve ışın tedavisi üreme çağındaki hastalarda cinsel fonksiyon kaybı, kısırlık ve menopoz bulguları ile karakterizedir. Kanser hastalarına hayat kalitesinin artması ve gelecek kaygısının olmadan kendilerini daha güvende hissedebilmeleri için tedavi öncesi üremenin korunmasına yönelik mutlaka danışmanlık verilmelidir” diye konuştu.

ONKOLOGUNUZA ÇOCUK İSTEĞİNİZİ SÖYLEYİN

Günümüzde gerek hastaların gerekse onkologların direk kanser tedavisine odaklanmaları veya konu hakkında yeteri bilgiye sahip olmamaları nedeniyle hastaların çocuk sahibi olma imkanından mahrum bırakıldığını söyleyen Doç. Dr. Turan, “Bize en sık başvuran hastalar doğurganlık çağlarında sık görülen meme kanseri, lenfoma ve lösemi hastaları şu anda. Bunlardan özellikle meme kanserini farklı tutuyoruz. Bu kanserler hormon bağımlı olduğundan bu hastalarda dikkatli olunmalı çünkü yumurta geliştiren iğneler sırasında vücuttaki artan östrojen düzeyleri tümör dokusunun büyümesine neden olabilir. Bu nedenle tümör dokusunda da güvenliği kanıtlanan farklı ilaçlarla hem yumurtaların gelişime katkı sağlıyoruz hem de vücut östrojen değerlerinin yükselmesini engelliyoruz” dedi.

KANSER TEDAVİSİNDEN 2 YIL SONRA TÜP BEBEK

Peki dondurduğumuz bu yumurtaları ve embriyoları ne zaman transfer etmeliyiz hastaya diye sorulduğunda da şu bilgileri açıklayabilirim, “Bu konuda bir çalışma olmamakla beraber, önerilen tam kürden 2 yıl sonra. Çünkü nüksler yani tekrarlamalar en fazla bu dönemde olduğundan hastanın bu dönemi tamamen hastalıksız bir şekilde geçirmesi öneriliyor. Şu anda günümüzde kanser hastalarında embriyo ve yumurta dondurarak elde edilen gebelik sayısı 1000’i, yumurtalık dokusu dondurularak elde edilen gebelik sayısı ise 100’ü geçmektedir.”