İHA’lardaki usulsüz modifikasyona ceza uyarısı!video

Merka Anadolu Sigorta; Drone,Uçak,Helikopter,Siber Güvenlik Sigortası,Yat,Tekne,Trafik ve Kasko gibi araç sigortasından, ev sigortası ve Sağlık sigortasına kadar uzanan yelpazedeki sigorta çeşidini sizlerle 7/24 buluşturuyor. Tel :0533 815 20 13 -0212 570 13 83 E-posta : merihzengin@merkasigorta.com merka@merkasigorta.com Merih Zengin

YUSUF ZENGİN

Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü (SHGM), İnsansız Hava Araçları’nın (İHA) havalimanı ve askeri alanlar gibi hassas bölgelerde uçurulmaması için yazılım düzeyinde uygulanan engellemeleri kaldıranlara cezai işlem yapılacağı uyarısında bulundu.

 

SHGM’den yapılan açıklamada hafif bir İHA’nın, uçak kanadına çarptığında meydana getireceği zarar tahmin edildiğinden çok daha fazla olduğuna dikkat çekilerek, İHA ve güvenliği hakkında şu konular gündeme getirildi:

 

“Genel Müdürlüğümüz 10.11.2005 tarihli ve 5431 sayılı ‘Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun’ kapsamında sivil hava araçlarıyla emniyetli uçuş operasyonları yapmak için gerekli olan önlemleri almak, denetimler yapmak ve belge düzenlemek, onaylamak, yenilemek, iptal etmek ve kayıtları tutmakla sorumludur.

 

Ayrıca profesyonel imalat bazı insansız hava araçlarının havaalanı ve askeri bölgeler gibi hassas bölgeler üzerinde havacılık güvenliği açısından uçuş gerçekleştirmemesi için üretici tarafından yazılım düzeyinde koyulmuş engeller ve sınırlamalar mevcuttur. Bazı şahıs ve şirketler tarafından bu engellemelerin kaldırılması suretiyle bahsedilen hassas bölgeler üzerinde İnsansız Hava Araçlarına uçuş yapabilme kabiliyeti sağlandığı tespit edilmiştir. Bu amaçla modifikasyona uğramış İnsansız Hava Araçları’nın uçurulması ve kullanılması havacılık emniyetini tehlikeye atmaktadır.

 

Bu sebeple, bahse konu modifikasyonların yapılmaması gerekmekte olup aksi takdirde ilgili mevzuatlar kapsamında yasal işlemlerin yapılacağı hususunu kamuoyuna saygıyla duyururuz.”