YMM ve SMMM’ler arasında konkordato krizi !

Merka Anadolu Sigorta; Hotel,Drone,Uçak,Helikopter, Yat,Tekne,Trafik ve Kasko gibi araç sigortasından, ev sigortası ve Sağlık sigortasına kadar uzanan yelpazedeki sigorta çeşidini sizlerle 7/24 buluşturuyor. Tel :0533 815 20 13 -0212 570 13 83 E-posta : merihzengin@merkasigorta.com merka@merkasigorta.com

Konkordato ilanları kimi mali müşavire gelir kapısı olurken kimisine de olmuyor. Firmalar veya vatandaşlar konkordato ilan ederken mahkeme bu şahıslara mali müşavir komiseri atıyor. Bu kararla birlikte mali müşavirler atandığı; ticari kuruluşun, küçük esnafın veya vatandaşın mali yapısını düzenliyor ve konkordato mühlet kararı sonrası mahkemeye bir rapor sunuyor. 

 Eğer rapor olumlu ise yani kurum veya kişilerin mali tablosunda bir düzelme var ise mahkeme bu kişilere ek olarak bir konkordato süre daha tanıyor. Ancak verilen rapor olumsuzsa mahkeme bu kararı değerlendirip kişinin veya kurumun iflasına karar veriyor. Bu nedenle konkordato sürecinde mali müşavir komiserlerinin yerinin çok önemli olduğunu söyleyen İstanbul Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası Başkanı Yücel Akdemir, “Özellikle de bu dönemde firmalar artık konkordato ilan etmeden önce bir mali müşavire danışıyor. Yani bu konuda bizlerden danışmanlık hizmetleri alıyorlar. Daha sonra mali müşavirin vereceği karar yönünde şirket sahipleri konkordato ilan edip etmeyeceğine karar veriyor. ” dedi.

 BORÇ DEVAM EDİYOR

 Konkordato süresi boyunca eğer firma olumlu bir tablo ortaya koyamamışsa mahkemenin iflas kararı vermediğini söyleyen Akdemir,” Konkordato sonunda eğer olumlu bir sonuç çıkmamışsa mahkeme iflasa karar vermiyor. Yani anlayacağınız konkordato süresi bittiğinde borçlu borcundan kurtulmuş olmuyor. O borç devam ediyor.” dedi.

 ÖZ EVLAT GİBİLER

 Ayırca mali müşavirlerin ikiye ayrıldığını da belirten Başkan Akdemir, “Mahkemeler bu davalara yeminli mali müşavir atıyorlar. Yeminli mali müşavirler devlet kökenli olduğundan düzenlemelere müdahale ediyorlar… Onlar biraz devlete karşı öz evlat gibiler. Dava açtık şu anda davamız devam ediyor. Konkordato komiserliğini bize de verin dedik.” ifadelerini kullandı.

 Konkordato süresinde mali müşavirlerin yaptığı işlerden aldıkları ücrete kadar İstanbul Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası Başkanı Yücel Akdemir aklımıza takılan soruları sozcu.com.tr okurları için cevapladı.

 KONKORDATO KOMİSERİ (MALİ MÜŞAVİR) BU SÜRECİ NASIL YÜRÜTÜYOR?

Bir küçük esnafsa mali müşavir rapor hazırlıyor. Bir vatandaşsa herhangi bir kimsenin rapor hazırlamasına gerek yok. Mahkeme komiserinin nezlinde borçlarını söylüyor. Aylık gelirlerini söylüyor. Komiser de alacaklı ile borçlular arasında bir anlaşma sağlıyor. Eğer anlaşma sağlanamazsa konkordato süresi bittiğinde komiser olumsuz rapor hazırlıyor. Bu durumda firmanın veya vatandaşın konkordato süresi bitiyor. Alacaklılar haciz işlemini başlatabiliyor. Konkordato süresi boyunca şahıslar istediği gibi mal varlıklarını satabiliyor. Hatta her şeyini satabilirler. Tabi bu satış borçlarını ödemek üzere yapılır. Özeline geçiremezler bu parayı.

 MALİ MÜŞAVİRLERİN KONKORDATO SÜRESİNCE ALDIKLARI MAAŞLAR DEĞİŞİKLİK GÖSTERİYOR MU?

 Bu durum tamamen mahkemenin kararına bağlı. Birden çok fazla dosya var. Ücreti 15 bin TL olanı da var. Açıkçası olayın ağırlığına göre fiyat değişiyor. Tamamen davanın ekonomik boyutuna göre değişiyor. Çok büyük bir holdingin iflasında milyarları, trilyonları konuşuruz. Bu dolayısıyla büyük emeği gerektiriyor. Bu durumda konkordato komiserinin ücreti de ona göre değişiyor.

 KONKORDATO SAYILARININ ARTMASI SİZİN SEKTÖRDE BİR HAREKETLENMEYE NEDEN OLDU MU?

 Bizim kesimdeki hareketlenme konkordato komiserliği yapmak için değil. Danışmanlık hizmeti vermek için. Her firmanın mali müşaviri var. Bir firma ekonomik durumu bozulduğunda konkordatoya gidip gitmemem kararını verirken ilk olarak bizlerden danışmanlık alır. Daha sonra avukatına danışır. Danışmanlık hizmeti anlamında bizlerde bir hareketlenme oldu. Aslında esas olarak mali müşavirin hizmeti konkordatoya gidecek firmalara danışmanlık hizmeti vermek. Bu konuda bir artış oldu. Örnek verecek olursak bir yeriniz ağrıyor. İlk olarak aile hekimine gidersiniz sonra o sizi bir uzmana yönlendirir. Konkordato da aynı ilk mali müşavire gidersiniz daha sonra o sizi konkordato gidip gitmeyeceğiniz yönünde sizi yönlendirir. Diğer durumlar zaten fantezi olur.

 KONKORDATOLARA HAZIRLIKSIZ YAKALANDINIZ MI?

Şu anda alabildiğine eğitim yapıyoruz. İlk olarak farkındalık için seminer yapıyoruz. Örneğin 1500 kişilik bir seminer yapıyoruz. Onun haricinde İstanbul Serbest Mali Müşavirler Meslek Odası (İSMMMO) vasıtasıyla İstanbul’un her tarafında konkordato eğitimleri sürüyor. Uzmanlık eğitimi çerçevesinde ben bu işten para kazanacağım diyen kişiler gelip eğitim alıyor. Zaten geçmişte konkordatonun yerini iflas erteleme almıştı. İflas erteleme yoluyla firmalar bir nefes alıyorlardı veya ödemelerini zamana yayıyorlardı. İflas erteleme kaldırıldığında şu anda ticaret yapanlar iflastan kurtulmanın yolunu konkordato ilan etmekte buluyorlar.

 Konkordato olayı yepyeni bir durum. Buna kimse hazırlıklı değil ticaret yapan da değil, yargı da hazırlıklı değil, komiserler de hazırlıklı değil. Bizim görevimiz her türlü her şartta meslek gruplarımızı eğitip onlara yol göstermektir ve gereken bilgiyi vermektir. Bunu verirken de ortada önemli 3 tane unsur var. Ticari hayatın olumlu gitmesine katkıda bulunmak ikici olarak adaletin hukukun alacaklı tarafların doğru tecelli etmesine katkıda bulunmak ve bu uzmanların kendi gelirlerini temin etmeleri…

 Dikkat ederseniz ben geliri en son sıraya koydum. Sadece para için yapılması gereken bir iş değil bu. Çünkü bu ülkenin ayakta durması için esnafın ayakta kalması gerekiyor. Ama adaletin hukukunda doğru tecelli etmesi gerekiyor. Yani Konkordato sürecinde komiserlere ve denetim firmalarına çok büyük görev düşüyor .

 MALİ MÜŞAVİRİN KONKORDATO SÜRECİ İÇERİSİNDE NE GİBİ KATKILARI OLUYOR?

 Örneğin ben  konkordato ilan eden kişiyle yan yana geliyorum. Konkordato komiseri olarak atandım size diyorum. Daha sonrasında kişinin alacaklarıyla, vereceklerini düzenliyorum. Hatta konkordatoda bulunan kişiyle alacaklarını aynı masaya görüştürüyorum. Daha sonra vatandaşın mali tablosuyla ilgili bir rapor hazırlayıp mahkemeye sunuyorum. Mahkeme de 3 ay sonunda verilen konkordato talebini reddediyor. Bu üç ay içerisinde konkordato ilan eden vatandaş mali müşavirin ücretini ödüyor. Bu durum her kısımda aynı firma veya vatandaş fark etmiyor.

 HERKES KONKORDATOYA BAŞVURUYOR SİZCE DE BAŞVURMALI MI?

 Konkordato kişinin veya firmanın en son çıkış yolu. 50 bin liralık borç için şahısların konkordatoya gitmeleri doğru değildir. Astarı yüzünden pahalıya gelir. Vatandaş için uygun bir yöntem değildir. Zaten konkordato ilan ettiğinizde doğal olarak mali açıdan kimse size güven duymaz. Diğer bir konuda zaten sağlıklı bir firmanın konkordato ilan etmeye de ihtiyacı yoktur.

Mali Müşavir Mesleki Sorumluluk Sigortası  hakkında bilgi almak ve sigorta yaptırmak için;
MERKA SİGORTA HİZMETLERİ
İstasyon Cad. Gür Çarşısı No:76 Kat:3 No:77 Bakırköy - İstanbul
Tel : 0212 542 59 58 - 0212 570 12 87
Cep:  0533 815 20 13
WEB : www.merkasigorta.com
E-mail : merka@merkasigorta.com